|
2024-01-26 20:58:43, péntek
|
|
|
Az egyik legjobb téli vitaminforrása: póréhagyma - póréhagymasaláta-recepttel
A póréhagyma a hagymacsalád szerves részét képezi. Ezt a zöldséget sokan kedvelik, hiszen nagyon változatosan elkészíthető. Én gyakran főzök póréhagymából levest, de salátához is hozzáadom. Nagyon különleges, finom íze lesz az ételeknek ettől a hagymától, nem mellesleg rendkívül egészséges is, mutatjuk is, hogy miért.
A póréhagyma a folát és a K-vitamin jó forrása. A folát csökkenti a homocisztein nevű aminosav szintjét a vérben, ami a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával jár. A póréhagyma allicint is tartalmaz, amely csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét és növeli a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét, ezzel is elősegítve a szív egészségét. Az allicin ellazítja az ereket, ami csökkent vérnyomáshoz vezethet.
Az élelmi rostokban gazdag póréhagyma segíthet megelőzni a székrekedést és javíthatja az emésztést a rendszeres bélmozgás elősegítésével. Ezzel az emésztőrendszer egészséges maradhat. A póréhagyma prebiotikus tulajdonságai támogatják az egészséges bélmikrobiomot is, táplálva a bélben lévő hasznos baktériumokat, amelyek fontosak a tápanyagok felszívódásához.
A póréhagyma gazdag forrása az antioxidáns C-vitaminnak, valamint a polifenoloknak és a flavonoidoknak. Ezek segítenek az oxidatív stressz leküzdésében, és csökkentik a szervezetben a gyulladásos állapotok kockázatait. A póréhagymában lévő allicin antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Sokféle kórokozó ellen hat, segíthet megvédeni a szervezetet bizonyos vírusos, gombás és bakteriális fertőzések ellen.
A póréhagyma luteint és zeaxantint, azaz két erős antioxidánst is tartalmaz, amelyek a szemünk retinájában koncentrálódnak. Ezek a vegyületek megvédik a szemet a káros fényhullámoktól, például az ultraibolya sugárzástól. Amennyiben olyan táplálékokat fogyasztunk rendszeresen, amelyekben ez a két antioxidáns megtalálható, úgy csökkenhet az életkorral összefüggő makuladegeneráció és a szürkehályog kockázata.
A póréhagymában C-vitamin is van, amely alapvető szerepet játszik a kollagénszintézisben, amely a bőr rugalmasságát biztosítja, illetve közreműködik a sebgyógyulásban is. A póréhagymában lévő antioxidánsok védik a bőrt a szabad gyökök és az ultraibolya sugarak által okozott károsodásoktól.
Tanulmányok szerint a póréhagyma is rendelkezik neuroprotektív hatásokkal. Antioxidáns tulajdonságai megvédhetik az agysejteket az oxidatív stressztől, potenciálisan csökkentve az olyan neurodegeneratív betegségek létrejöttét, mint amilyen az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.
K-vitaminban is bővelkedik ez a zöldség, amely szerepet játszik a csontok egészségében. A K-vitamin elengedhetetlen a csontok mineralizációjához és a véralvadáshoz szükséges bizonyos fehérjék szintéziséhez. A K-vitamin rendszeres bevitele támogatja az erős csontokat és csökkentheti a csontritkulás kockázatait.
A póréhagymából csodálatos salátát is készíthetünk, most egy ilyen receptet mutatunk be.
Póréhagyma-saláta hozzávalói:
1 fej saláta,
1 nagyobb póréhagyma,
1 paprika,• 1 lila hagyma,
2 evőkanál extraszűz olívaolaj,
1 evőkanál balzsamecet,
ízlés szerint só és tarka bors.
Elkészítése:
Mossuk meg a zöldségeket. A póréhagymát karikázzuk fel, majd tegyük egy salátástálba. Adjuk hozzá a megmosott és összetépkedett fejessaláta-leveleket, majd a felszeletelt paprikát és lila hagymát is. Készítsük el a dresszinget: keverjük össze az olívaolajat a balzsamecettel, a sóval és a borssal, majd keverjük a salátához.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: póréhagymasaláta, tulajdonságokkal, neurodegeneratív, antimikrobiális, koncentrálódnak, fényhullámoktól, elengedhetetlen, sebgyógyulásban, felszívódásához, emésztőrendszer, elősegítésével, balzsamecettel, bélmikrobiomot, polifenoloknak, flavonoidoknak, összetépkedett, károsodásoktól, vitaminforrása, neuroprotektív, tulajdonságai, potenciálisan, póréhagymában, csontritkulás, véralvadáshoz, szintéziséhez, rugalmasságát, baktériumokat, póréhagymából, antioxidánsok, leküzdésében, felszeletelt, egészségében, szürkehályog, elkészíthető, antioxidánst, közreműködik, egyik legjobb, hagymacsalád szerves, zöldséget sokan, ételeknek ettől, folát csökkenti, homocisztein nevű, póréhagyma allicint, szív egészségét, allicin ellazítja, élelmi rostokban, rendszeres bélmozgás, emésztőrendszer egészséges, póréhagyma prebiotikus, egészséges bélmikrobiomot, bélben lévő, tápanyagok felszívódásához,
|
|
|
|
egyik legjobb, hagymacsalád szerves, zöldséget sokan, ételeknek ettől, folát csökkenti, homocisztein nevű, póréhagyma allicint, szív egészségét, allicin ellazítja, élelmi rostokban, rendszeres bélmozgás, emésztőrendszer egészséges, póréhagyma prebiotikus, egészséges bélmikrobiomot, bélben lévő, tápanyagok felszívódásához, póréhagyma gazdag, antioxidáns C-vitaminnak, oxidatív stressz, gyulladásos állapotok, póréhagymában lévő, szervezetet bizonyos, póréhagyma luteint, szemünk retinájában, vegyületek megvédik, káros fényhullámoktól, ultraibolya sugárzástól, életkorral összefüggő, szürkehályog kockázata, póréhagymában C-vitamin, szabad gyökök, ultraibolya sugarak, oxidatív stressztől, olyan neurodegeneratív, csontok egészségében, véralvadáshoz szükséges, erős csontokat, csontritkulás kockázatait, póréhagymából csodálatos, ilyen receptet, póréhagymát karikázzuk, felszeletelt paprikát, póréhagymasaláta, tulajdonságokkal, neurodegeneratív, antimikrobiális, koncentrálódnak, fényhullámoktól, elengedhetetlen, sebgyógyulásban, felszívódásához, emésztőrendszer, elősegítésével, balzsamecettel, bélmikrobiomot, polifenoloknak, flavonoidoknak, összetépkedett, károsodásoktól, vitaminforrása, neuroprotektív, tulajdonságai, potenciálisan, póréhagymában, csontritkulás, véralvadáshoz, szintéziséhez, rugalmasságát, baktériumokat, póréhagymából, antioxidánsok, leküzdésében, felszeletelt, egészségében, szürkehályog, elkészíthető, antioxidánst, közreműködik, vérnyomáshoz, kockázatával, készíthetünk, szervezetben, homocisztein, csökkentheti, megtalálható, hagymacsalád, salátástálba, változatosan, táplálékokat, rendszeresen, székrekedést, kockázatait, zöldségeket, póréhagymát, gyulladásos, koleszterin, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2587
- e Hét: 27478
- e Hónap: 58964
- e Év: 263665
|
|
|